Citatul zilei – 5 decembrie 2016: Cum Să Ne Creștem Băieții – Steve Biddulph

„Acum 30 de ani, toată lumea își făcea griji pentru fete. Peste tot în lume se depuneau eforturi uriașe pentru a le lărgi orizontul, pentru a le da încredere că pot face orice cu viața lor și pentru a demonta barierele ce li se ridicau în cale. Și roadele se văd și acum: în ziua de azi, fetele sunt cele care au mai multă încredere în ele, sunt mai motivate și mai capabile. Mai multe fete termină școala, mai multe fete se duc la facultate, iau note mai bune.

Părinții de fete văd clar că acestea sunt mai concentrate, mai limpezi la minte și știu încotro se îndreaptă. Băieții, în schimb, de cele mai multe ori n-au nici cea mai vagă idee ce vor. Par aerieni, nu se descurcă la școală, sunt stângaci într-o relație, riscă să cadă în capcana violenței, alcoolului și drogurilor.

Diferențele apar devreme – duceți-vă la orice grădiniță ca să vedeți cu ochii voștri. Fetele lucrează fericite împreună, băieții fac scandal ca, mă rog, ca băieții! Le tachinează pe fete și se ceartă între ei. În școala primară munca lor este adesea stângace și slabă; profesorii își petrec timpul încercând să-i țină în frâu, iar fetele nu mai sunt atente. Când ajung în clasa a III-a, majoritatea băieților nu mai citesc și vorbesc monosilabic: „Ha?”, „Ăhă!”. În liceu, nu mai iau parte la discuții, nu merg la concerte, consilii ale elevilor sau la alte activități în afara sportului. Pretind că nu le mai pasă de nimic și se poartă ca și cum să fii prost e cea mai tare chestie. Când se dau premii, profesorii sunt adesea jenați că băieții nu primesc nici unul.

În ceea ce privește relațiile, mulți adolescenți nu știu cum să se poarte în preajma fetelor și nici nu le înțeleg. Unii devin dureros de timizi, alții sunt agresivi și nesuferiți când sunt fete în apropiere. Pare că le lipsesc cele mai elementare cunoștințe despre arta conversației.

Dar, înainte de toate, ceea ce ne interesează cel mai mult pe noi, părinții, și pentru care ne tremură sufletul este, bineînțeles, siguranța. Pe la cincisprezece ani băieții sunt de trei ori mai predispuși să moară decât fetele – de obicei în accidente, acte de violență sau suicid. De trei ori mai mult! Și la fiecare băiat care își pierde viața pe șosea, alți zece rămân cu sechele sau ajung în scaunul cu rotile, victime colaterale. În ceea ce privește sănătatea, băieții sunt ca o țară în curs de dezvoltare. Orice părinte simte o frică în momentul în care fiul lui iese în oraș cu prietenii: „Oare se mai întoarce viu și nevătămat acasă?”

Aspectele pozitive

Ajunge cu aspectele negative! Ceea ce ne dorim cu toții este un tânăr fericit, energic, prudent, muncitor și de treabă. Atâta tot! Vrem ca băieții noștri să devină bărbați de nădejde, care să rezolve problemele secolului XXI. Și între timp, vrem să spele vasele și să-și facă curat în cameră.

În ultimii zece ani, am învățat multe lucruri despre adevărata față a băieților, care vă vor surprinde și vă vor încânta.”

cum-sa-ne-crestem-baietii

Cartea Cum Să Ne Creștem Băieții poate fi achiziționată de la: