Citatul zilei – 16 aprilie 2017: Domnii preferă într-adevăr blondele? – Jena Pincott

După experiența Ritei, nu am fost deloc șocată când am aflat că în fiecare studiu cu privire la întâlnirile de tip speed-dating, bărbați și femei au autoraportat că persoanele pe care le-au preferat nu au legătură cu caracteristicile celor pe care le-ar alege de fapt. De multe ori ne bazăm pe instinct sau pe impuls mai mult decât pe rațiune. De fapt, jumătate dintre participantele la maratonul întâlnirilor spun că știu dacă vor spune „da” unui tip din primele trei secunde ale întâlnirii cu el. Bărbații sunt la fel de uimitor de eficienți, iar ambelor sexe le pasă foarte mult de înfățișare. În momentul în care sună clopoțelul, toți participanții s-au hotărât deja.

Așa că, ce se întâmplă în acele trei secunde sau trei minute? Ce parte din Rita – sau din tine – decide ce e sexy? Nu creierul rațional. Când vine vorba de atracție, conștiința încetinește și schimbă viteza. Instinctele accelerează. Simțurile preiau controlul. Inconștient, înglobezi timbrul vocii partenerului, robustețea umerilor, grosimea sprâncenelor și puterea maxilarului, voia bună din privirea lui. Arată bine, sună bine, miroase bine, se poartă bine. Este posibil să simți că obrajii încep să-ți ardă ca focul. Te trezești că te apleci spre el. Este ca și cum corpul tău ia deciziile – ochii, urechile, nasul, hormonii tăi sau ceva situat adânc în creierul tău.

Tot timpul – dar mai ales în viața sentimentală – iei decizii neconștiente, iar oamenii reacționează la tine în moduri și din motive pe care nu le conștientizează. Pot fi zile când flirtezi un pic mai mult. În această dimineață, dintr-un capriciu, ai decis să porți o ținută mai sexy decât de obicei. Pielea ta este mai moale, trăsăturile îți sunt mai simetrice. Bărbații par să fie atrași de tine. Te trezești deschizându-te ca o floare atunci când vorbești cu tipi îngâmfați și dominatori, chiar dacă în mod normal nu sunt genul tău. Ce se întâmplă?

Se pare că există mai multe influențe profunde și subtile care te atrag către anumite persoane și pe ele către tine. Sau nu! Să luăm ca exemplu mirosul corporal. De ce îți place mirosul transpirației unor anumiți bărbați, dar nu și al altora? Mirosul natural al bărbatului este un factor decisiv pentru multe femei. De fapt, oscilația sa surprinzătoare a reprezentat inspirația scrierii acestei cărți. Am întâlnit odată un tip al cărui miros l-am urât, chiar dacă el se spăla, iar acesta a fost un motiv major pentru care nu am putut continua relația. Mai târziu, am întâlnit un bărbat al cărui miros îl iubesc și m-am căsătorit cu el (pentru asta, și pentru alte calități uimitoare ale sale). Când am aflat că există o bază biologică pentru selectivitatea mea olfactivă, am fost intrigată.

Există o adevărată știință în spatele unei mulțimi de lucruri ciudate, nedetectabile de radar, din viața ta amoroasă, cum ar fi de ce ai orgasme mai dese cu unii iubiți decât cu alții, de ce sexul te face să te simți sătulă și de ce giugiuleala cu un tip te face un pic mai atașată și mai încrezătoare, chiar și atunci când nu vrei să fii. Există motive pentru care bărbații cred că ești interesată de ei atunci când de fapt nu ești; de ce oamenii par a fi mai atractivi atunci când ești excitat(ă) sau când îi privești în ochi; de ce faptul de a lua anticoncepționale ți-ar putea schimba gustul în materie de bărbați; de ce pofta de sex poate crește toamna și de ce înnebunești când te îndrăgostești.

Desigur, și bărbații sunt conduși de porniri și instincte. Există motive pentru care au o reacție diferită față de pornografie decât femeile, pentru care își pierd mințile la vederea unei fete frumoase și sunt atât de iubitori după ce stai o vreme departe de ei. Te poți întreba și de ce atât de mulți bărbați sunt încântați de sânii voluptuoși, de siluetele clepsidră și picioarele lungi. Și care e chestia așa de nemaipomenită cu părul blond?

Să fie blondele cu-adevărat preferatele domnilor? explorează partea ascunsă a iubirii, sexului și atracției. Întrebările din această carte – aproape o sută – au fost provocate de curiozitatea mea oarecum insațiabilă pentru știință, atracție sexuală și inconștient. Ce anume se întâmplă și nimeni nu vorbește, pentru că de fapt habar n-avem că se întâmplă? Pentru răspunsuri, am căutat în sute de studii evaluate colegial, din diverse discipline: biologie, psihologie evoluționistă, antropologie, neuroștiințe, endocrinologie și altele. Am fost fascinată.

Ca scriitoare cu formație științifică, însă până la urmă un nespecialist, am scormonit internetul și am găsit subiecte de la limbajul trupului la bisexualitate, de la hormoni la feromoni și de la „gene sexy” la „grad de atractivitate”. Inspirându-se din aceste studii, cu insight-uri obținute din interviurile avute cu mulți dintre cercetători, cartea de față prezintă toate acele cercetări care mi-au reținut atenția cu privire la atracție și consecințele ei, iubirea și sexul (nu neapărat în această ordine). Unele dintre rezultatele prezentate aici sunt tradiționale, iar altele sunt recente și mai controversate. Deși nu există un singur studiu care să rezolve misterele iubirii și atracției, fiecare oferă câte un indiciu. Împreună, oferă o perspectivă a „imaginii întregi”. (Oamenii de știință nu cred cu adevărat că viața sentimentală poate fi redusă la știință, ci că putem să folosim știința pentru a ne înțelege pe noi înșine mai bine.)

Una dintre temele desprinse din această zbenguială printre cercetări este că fiecare individ are o preferință inconștientă pentru anumite trăsături și o foarte mare parte din ceea ce dorim este înrădăcinată în preferințe evoluționiste adânci. Am evoluat în acest fel. Studiind condițiile ancestrale și comportamentele de împerechere ale altor animale, biologii evoluționiști au o opinie interesantă: fie că îți dorești sau nu copii, ai instincte de „investire parentală” cu impact asupra vieții tale sexuale. Totul se reduce la adevărul biologic că, pe o perioadă de un an, o femeie poate să se culce cu un milion de bărbați, dar nu poate avea decât o singură sarcină dusă la termen, pe când un bărbat poate să se culce cu un milion de femei și poate avea un milion de copii. Pentru a-și spori la maximum succesul reproducător, bărbații sunt atrași de indiciile de fertilitate – tinerețea și frumusețea -, în special în relațiile pe termen scurt. Pentru femei, este mai complicat. Femeile pun mai multe lucruri în joc în eventualitatea unei sarcini, așa că suntem mai selective în alegerea partenerilor sexuali. Pe parcursul timpului, am dezvoltat preferințe pentru bărbați având semne de gene bune (masculinitate și dominație socială sau fizică) și semne că ar fi tați buni (atât ca acordare de îngrijiri, cât și din punct de vedere financiar). Deși este o certitudine faptul că experiența personală și cultura ne afectează deciziile pe care le luăm în viața sentimentală (și sexuală), forțele ascunse ale pornirilor și instinctelor ne influențează în mod neașteptat.

Sunt foarte multe întrebări. De ce o atrag pe Rita, prietena mea, bărbații cu gura mare și umerii lați și oare ea îi atrage pe ei? Cum ne pătrund bărbații sub fuste, în inimi și cum le intrăm noi lor în suflet? Și de ce, atunci când ești cu persoana potrivită, iubirea și sexul sunt atât de tulburătoare. În timp ce scriam această carte, am fost încântată să aflu că foarte mulți cercetători, din foarte multe domenii, explorează subiecte relevante pentru viața noastră amoroasă – de la cum arătăm și cum mirosim la motivul pentru care facem dragoste și modalitatea în care ne menținem îndrăgostiți. (Asta este o carte prin care poți naviga, așa că lasă-ți interesele să te ghideze, mergând aleator de la o întrebare la alta.) Aceste descoperiri oferă o înțelegere profundă foarte utilă a naturii umane. Și, în plus, sunt și foarte amuzante. Așa cum a spus fizicianul Richard Feynman, câștigătorul premiului Nobel, „Știința seamănă foarte mult cu sexul. Uneori, iese ceva util din ea, dar ăsta nu e singurul motiv pentru care o facem”.


Cartea Domnii preferă într-adevăr blondele? poate fi achiziționată de la: