Fragmentul zilei – 14 septembrie 2019: Radiografia unei mârșăvii judiciare – Traian Berbeceanu

BCCO Alba Iulia a luat ființă în anul 2005, iar în urma concursului organizat de IGPR, am obținut funcția de șef al acestei structuri. Toți polițiștii Brigăzii au fost foarte importanți pentru mine, i-am respectat și i-am sprijinit în egală măsură, am încercat să le fiu aproape în momente grele, să mă bucur alături de ei când le era bine. Cei mai mulți dintre ei au confirmat așteptările pe care le aveam, alții m-au dezamăgit.

Cei din urmă nu aveau stofă de polițiști! Sau nu au avut calitățile cerute unor polițiști din structurile de combatere a criminalității organizate! Unii nu puteau pur și simplu, iar alții nu au vrut. Cei mai mulți dintre ei au plecat la alte structuri, iar pe cei care au rămas i-am tolerat. A fost, probabil, marea mea greșeală, față de mine însumi, față de echipă și, nu în ultimul rând, chiar față de ei. Polițiștii Brigăzii erau nevoiți să muncească și pentru ei, îi trăgeau înainte, uneori parcă împotriva voinței lor. Mai târziu, în momentele grele, s-a dovedit că tocmai aceia au trădat. Unii plătesc greu, alții rămân doar cu stigmatul de a fi fost cozi de topor. Unii s-au pensionat, având venituri nemeritate, alții vor fugi în perioada imediat următoare. Și unii, și ceilalți părăsesc sistemul pe furiș, anonimi și triști, așa cum au trăit. Nu sunt însă de invidiat, copiii și nepoții lor nu vor putea să audă povești polițiste autentice, poate doar dacă le vor povesti isprăvile noastre. Deocamdată, am vorbit destul despre Tache, Manolo, Costică, Sorin și „Emil“. Îi vom mai întâlni pe parcursul acestei cărți.

Față de toți ceilalți am doar cuvinte de mulțumire. Mă laud mereu și oriunde cu ei, sunt mândru de profesioniștii care au ajuns să fie! Sunt fericit că am avut șansa să-i am în echipă, să demonstrăm, în fiecare an, că suntem cei mai buni! Marele meu regret este că mulți tineri, abia veniți în structura Brigăzii atunci când asupra noastră s-au abătut nenorocirile, nu au apucat să lucreze prea mult în echipă. Dar am avut suficient timp să-i simt, să-i observ, să înțeleg că vor fi foarte buni. Și nu m-am înșelat! Cipri, Doru, Sebi, Dani, Marius, Paul, Liviu, Tea, Răzvan, Bobo sunt deja polițiști formați, vor înregistra performanțe cu certitudine în orice structură vor lucra.

În interiorul Brigăzii, „echipa“ s-a format din necesitatea de a descurca ițele unor dosare complexe. Am luat în coordonarea mea directă polițiști de la toate serviciile Brigăzii, băieți și fete, fără vreo selecție specială. Erau tineri, serioși și hotărâți, dispuși să facă sacrificii pentru a obține performanțe. Unii nu aveau niciun fel de experiență, erau recent sosiți din școlile de poliție sau din alte structuri.

Am învățat împreună, muncind cot la cot, uneori până la epuizare. Ne-am prețuit și respectat, ne-am sprijinit și completat reciproc, ajunseserăm să funcționăm ca un mecanism perfect. Ne înțelegeam din priviri, ne cunoșteam până în cele mai profunde amănunte. În timp, am ajuns să formăm echipa ideală. Fiecare era cel mai bun la ceva, într-un angrenaj ce devenea tot mai performant. Fiecare dintre noi a lucrat sub acoperire, a participat la filaje și la supravegheri operative, la prinderi în flagrant și la intervenții spectaculoase. Am inventat împreună tehnici și metode investigative, am stat spate-n spate și umăr lângă umăr în fața primejdiei.

Ne-am autointitulat, simplu, „echipa“.

Cristi a venit în structură când eram șeful SCCO Hunedoara. L-am remarcat încă din stagiile de practică, fiind student al Academiei de Poliție. A nimerit în plin proces de investigare a grupării infracționale „Spumă și Bibanu’“, fiind cooptat la cerere în toate activitățile informativ-operative. Era extrem de interesat și învăța repede. Primele calități care m-au frapat la el au fost pasiunea, hotărârea și încăpățânarea. Are o foarte bună capacitate de analiză și de sinteză, fiind, în același timp, cumpătat și dinamic. Este la fel de bun pe teren, precum și la birou, actele întocmite de el având mereu acuratețea necesară. Este un camarad adevărat, un prieten loial, așa cum oricine și-ar dori. Toate acestea l-au recomandat ca șef al Serviciului Antidrog din structura BCCO, iar în prezent ocupă funcția de adjunct al șefului Poliției Municipiului Deva.

Și Luci a simțit gustul meseriei de polițist încă de când era student al Academiei de Poliție. Nu a avut timp de acomodare, intrând direct în prima linie, în stradă, între traficanți și proxeneți. A avut numeroase misiuni sub acoperire, finalizate toate cu succes. A cumpărat droguri, a combinat proxeneți, a păcălit falsificatori de bani. Are o fire impulsivă, adesea repezit, defecte provocate de dorința de a înregistra succese pe loc. Aroganța pe care o afișează este considerată de multe ori un defect, probabil așa o fi… În poziția ocupată acum, de șef al SCCO Hunedoara, puterea exemplului personal este principalul său atu, fiind implicat total în activitățile informativ-operative.

Alex a venit de la Judiciar. Lucrase deja operativ câțiva ani buni, având rezultate excelente la fosta structură. L-am convins greu să accepte transferul, el susținând permanent că munca de la Judiciar era cea mai frumoasă activitate polițienească. Rebel încă din copilărie, nonconformist și curajos, cu experiență deja dobândită, s-a simțit în mediul lui de la primele acțiuni sub  acoperire. Îmi amintesc că nu se realizase încă transferul la Brigadă, când a fost prima dată autorizat să intervină la o cumpărare de droguri. Acțiunea se terminase cu succes, însă traficantul tot refuza să creadă că Alex era polițist sub acoperire. După ce Alex și-a declinat calitatea, traficantul a părut surprins câteva secunde, apoi a reacționat, relaxat: „Bro’, ce m-ai speriat, chiar am crezut că ești de la Gardă!“ Abia ajunși la sediul Poliției s-a lămurit! Alex este un tip masiv și puternic, cu el te simți în siguranță la orice acțiune. Probabil, o să-mi reproșeze că am uitat să menționez că este și „frumos“, dar nici despre Cristi nu am spus asta!

Radiografia Unei Marsavii Judiciare


Cartea Radiografia unei mârșăvii judiciare poate fi achiziționată de la:

Ai citit această carte? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de la finalul acestui fragment.


Average Rating:

4,1 rating based on 430 ratings (all editions)

ISBN-10: 6064403578
ISBN-13: 9786064403575
Goodreads: 51151266

Author(s):Publisher:
Published: //

Cartea lui Traian Berbeceanu cuprinde memoriile recente ale unui polițist angajat în lupta împotriva crimei organizate din România. Traian Berbeceanu a trăit evenimente care merită consemnate de istoria contemporană și care constituie o mărturie semnificativă pentru generațiile actuale și viitoare.

Între coperțile acestei cărți vă sunt dezvăluite modalitățile perfide și ilegale prin care reprezentanți ai unor instituții judiciare și-au dat mâna cu lideri ai crimei organizate, sprijiniți fiind de lucrători ai serviciilor de informații, urmărind inculparea mea cu orice preț pentru fapte imaginare și înlăturarea mea de la conducerea Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia. Toate aceste acțiuni au fost generate de teama că, împreună cu echipa mea, obținusem probe care ar fi putut conduce la demararea unor dosare penale pe numele unora dintre ei, la redeschiderea unor cauze în care fuseseră anterior cercetați ori la inițierea unor cercetări disciplinare.Traian Berbeceanu
 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.