Citatul zilei – 21 noiembrie 2016: Nopți de Vamă (1) – Dan Niță

„”Hey  ya… hey ya…” bătea Outkast din boxele Stufului. Nisipul se ridica în sus în ritmul pașilor.

Grupuri-grupuri, unii dansau, alții stăteau sprijiniți de barca eșuată în mijlocul plajei, alții dormeau lângă sticlele de 2 litri de Skol înfipte lângă Stâlp.

O noapte tipică de Vamă.

Cupidon stătea pe una dintre băncile scâlciate și privea cu un aer absent, în timp ce-și golea paharul.

Nu știa exact ce bea, probabil că o combinație de energizant cu ceva, îl căpătase de la un cuplu care se ducea spre corturi. Ca de obicei, în aceste locuri renunnțase la aripile care ar fi ținut de cald și optase pentru un tricou simplu roșu și un blug negru.

„Cabron, cabron…” le ziceau cei e la RHCP. Se ridică de la masă mulțumit că avea o stabilitate de invidiat la acea oră din noapte. Da chiar, oare cât băuse sau ce? Blabla…, început să meargă înspre mijlocul desfășurării de forțe. Cu fiecare pas făcut intra în ritmul melodiei.

„Smack my bitch up… sail away sail away…”, în mijlocul unei sărituri de pe un picior pe altul întinse o mână spre un tip ce se zbenguia pe aceeași lungime de undă cu el, dar dotat cu o sticlă de vin pe jumătate goală. Acesta îi întinse recipientul care se dovedi pe jumătate plin când bău din el. Îl înapoie cu o mulțumire din cap. Apoi, cu o mișcare rapidă, imposibil de văzut pentru oricare dintre muritori, își încordă arcul și slobozi din el trei săgeți. La întâmplare.

„Bagă sunetul mai tare dacă vrei să te combini…!” urlau Vița de Vie. Bleah, asta nu-i plăcea, îi amintea de slujbă și că la unul din pogo se trezise zilele trecute cu un cot în ficat care îi tăiase răsuflarea vreo 20 de minute. Poate că fusese un „client” nemulțumit, zâmbi el în gând pe când se așeză pe nisil lângă Stâlp. Aici fu salutat de grupul vesel în care se plimba, de la unii la alții, o sticlă de vodcă.

Intră în circuit, neuitând să mai arunce din când în când câte o săgeată spre amestecul de nisip, muzică și noapte. Nu-i păsa unde loveau.

„Aprendidos a quererte / Desde la historica alura…”.

Mai că înțepeni. Fuck. Che Guevara, ăsta se poate dansa în doi! Se ridică grăbit și trecut la țintit.

Vodca îl încălzise un pic, așa că munca i se părea mai veselă decât de obicei, în plus că putea face figuri: cu o singură săgeată putea rezolva, dacă-i prinde bine, câte doi deodată. Râse când își dăduse seama că greșise ținta și probabil că un cuplu se va sparge în curând.

„Start wearing purple…”, e, așa mai da! „Start wearing purple for me now!…” strigă cât îl țineau bojocii, în timp ce se prinsese în ditamai hora. Getei care îl ținea de umărul stâng îi alumecă mâna din greșeală pe tolbă și, după lucirea de o clipă din ochi, își dădu seama că se rănise în una din săgeți. Mai că se încurcaseră amândoi în pași, dar peste o clipă continuară salturile cu toată ceata.

„Eu în șatră m-am născut la marginea poianei…” hora continuă și mai îndrăcită. Cupidon striga cu răsuflarea tăiată „și acum mă întorc la oameni, mă întorc acasă!… poate chipul meu de om s-a schimbat cu anii, dar în suflet am rămas…” în timp ce se despărți de ceilalți, o trase mai spre mijlocul horei pe fată și începu să o învârtească în zbor.

„Hai dă-i bătaie DJ Vasile! Se învârtește roata…!” strigau amândoi rămași într-o învârtire pe nisip. „O să fie pâine!… Ziua și noaptea de ani de zile…!”. Era așa frumoasă cum îi zbura părul ei negru în care se ghiceau două codițe colorate, era așa frumoasă cu ochii care îi fugeau în sclipiri de tăciuni aprinși…

„La, la, la, la, o să fie ploaie! O să fie mâine!”.

„Now we’re walking down an alley / No I’m talking spiritually…” întrerupse Patrice seria de bătute.

„Vrei să mănânci un papanaș, știu unul bun la Canapele” o întrebă aproape roșind. „Scuze, nu mi-e foame și, apoi, cred că m-am tăiat în ceva la mână, trebuie să mă bandajez”, veni răspunsul pe când ea se îndreptă spre unul din grupuri. „There’s a soul… a soulstorm everywhere…” continua Patrice.

Cupidon se sprijini de barca eșuată pe plajă și începu să tragă absent cu săgeți. I se rupea unde se duc. Întinse mâna după o bere, pe când boxele cântau „Foicică de alun… la cârciuma de la drum…”.”

Nopți de Vamă
Nopți de Vamă – Dan Niță

Cartea Nopți de Vamă poate fi achiziționată de pe pagina autorului.