Citatul zilei – 17 noiembrie 2016: Ordinea nașterii – Linda Blair

„Primii născuți manifestă o dorință puternică de a câștiga aprobarea altora, în special a celor aflați pe poziții de autoritate.

Precum copii singuri la părinți și ultimii născuți, care vin în familie mult mai târziu decât frații și surorile lor, voi, cei care v-ați născut primii, beneficiați de o perioadă de timp în care vă bucurați de atenția exclusivă a părinților voștri. Totuși, spre deosebire de copii singuri la părinți și de ultimii născuți „întârziați”, mai devreme sau mai târziu pierdeți acea exclusivitate. Adică, la un anumit moment, sunteți nevoiți să împărțiți ceea ce anterior ați considerat că vă aparține doar vouă. Pentru că această pierdere este de obicei trăită devreme – în primii patru ani ai vieții voastre și, prin urmare, înainte ca sentimentul locului pe care îl ocupați în familie și al siguranței personale să fie ferm stabilit -, setea voastră de aprobare va fi probabil veșnic nepotolită. Cu alte cuvinte, din păcate, probabil ceți simți nevoia de mai mult.

În orice caz, din diverse motive – poate pentru că vă temeți să nu vă deranjați părinții arătându-le câtă nevoie aveați de ei, sau poate pentru că pur și simplu nu știați cum să le distrageți atenția de la noul frățior sau surioară  -, este posibil să fi început să vă lărgiți câmpul de căutare a laudelor și aprobărilor din partea adulților. Curând, oricine ocupa o poziție de putere devenea o persoană căreia doreați să îi fiți pe plac – pentru că, desigur, orice persoană aflată pe o poziție de putere este, de fapt, o figură parentală.

Din aceleași motive, puteți fi totodată răniți cu ușurință de orice critică îndreptată către voi de o figură a autorității. Repet, acest aspect este corelat cu pierderea atenției parentale exclusive. O critică poate fi resimțită în mare măsură ca un act de respingere, ceea ce vă poate declanșa anxietatea subiacentă de a fi înlocuit cu altcineva în ochii celor care sunt responsabili de bunăstarea voastră. Aceste sentimente sunt deosebit de neplăcute pentru mulți dintre primii născuți, deoarece ei nu conștientizează motivele pentru care sunt atât de supărați.

Primii născuți nu încalcă niciodată legea și sunt conservatori; ei acceptă și respectă legile și reglementările existente.

Dacă aveți tendința să faceți pe plac unor persoane aflate pe poziții de autoritate, înseamnă că veți accepta regulile fixate de acestea și că vă veți identifica cu valorile lor. Mai înseamnă totodată că este puțin probabil să încălcați vreodată legea, existând multe șanse să conștientizați și să respectați normele sociale și reglementările comunitare.

Voi, cei dintâi născuți, tindeți în același timp să aveți o perspectivă mai conservatoare. Apreciați tradițiile și sunteți înclinați să vă supuneți membrilor respectați și bine-cunoscuți ai societății. Ideile noi și inovatoare vă pot părea mai amenințătoare decât indivizilor de pe altă poziție a ordinii de naștere. Drept urmare, este mai probabil să rămâneți la ceea ce știți decât să vă asumați riscul de a adopta modele și idei noi, a căror eficiență nu a fost demonstrată.

Primii născuți vor să preia conducerea, să „controleze” și să ocupe poziții de lideri.

Nu doar că îi admirați pe cei aflați pe poziții de putere, dar totodată mulți dintre voi vreți să fiți exact ca ei – cu alte cuvinte, să obțineți voi înșivă puterea. Din păcate, e posibil ca motivațiile să nu fie dintre cele pozitive! Când oricare dintre noi pierde ceva cu adevărat important pentru propria ființă – în cazul vostru, atenția deplină a părinților -, o modalitate obișnuită de a face față acestei situații este să ne oferim noi înșine ceea ce simțim că am pierdut. Acesta este motivul pentru care unii dintre primii născuți caută la nesfârșit poziții cu o putere asociată tot mai mare.”

ordinea-nasterii-ce-spune-pozitia-in-familie-despre-tipul-tau-de-personalitate

Cartea Ordinea nașterii poate fi achiziționată de la: