Citatul zilei – 20 octombrie 2016: Nicolas Eymerich, Inchizitorul – Valerio Evangelisti

„Frullifer se lăsă să cadă în fotoliu cu un aer nefericit. Privi cu atenție vârfurile copacilor care se zăreau prin fereastra largă și timp de câteva clipe nu spuse nimic. Apoi începu:

 – După cum vă aduceți aminte, totul a început cu principiul indeterminării al lui Heisenberg. Problema aceasta a fotonilor care, din când în când, se comportă ca niște corpuscule sau ca niște unde, după cum sunt sau nu observate, nu mă convingea deloc.

 – Nu convinge pe nimeni, dar așa este, spuse Tripler, desfăcând larg brațele.

 – Vă rog să mă lăsați să merg mai departe. Am intuit atunci că aici ar putea exista vreo interferență din partea gândirii umane. Un fel de câmp, creat de creier, care să influențeze mișcarea fotonilor, modificându-le natura. Poate vă amintiți prima noastră discuție…

 – Mi-o amintesc foarte bine. Când mi-ați spus așa ceva, v-am dat afară.

Vocea lui Frullifer deveni umilă.

 – Și ați făcut foarte bine, recunosc. Teoria mea era de-a dreptul absurdă. Dar nu și intuiția care stătea la baza ei. Pe atunci nu îl citisem pe Dobbs…

 – Dar, mă rog, cine este Dobbs ăsta? îl întrerupse Tripler, pierzându-și răbdarea.

 – V-am mai spus. Un matematician englez. Dobbs, fascinat de mecanica cuantică, a presupus existența psitronilor. I-a descris în amănunțime într-un articol intitulat Time and ESP, publicat în 1965, în numărul 54 din Proceedings of the Society for Psyhical Research din Londra. Particule asemănătoare cu neutrinii, puse în mișcare de activitatea cerebrală umană și proiectate de la un creier la altul. Într-un limbaj mai la ordinea zilei, am putea vorbi despre fascicule de energie din câmpul psihic care se comportă ca niște particule. O să fiți de acord că este o idee genială.

Tripler clătină din cap.

 – Dobbs văzuse vreodată unul din acești… psitroni?

 – Dar dumneavoastră ați văzut vreodată un quark sau vreun gust? Flullifer se aplecă înainte și-și rezemă palmele pe marginea biroului. Să fim serioși. Anumite fenomene nu sunt scoase la iveală prin observația directă, ci prin examinarea consecințelor pe care le au. Când am citit ce scria Dobbs, am înțeles imediat că el găsise soluția. Psitronii erau aceia care interferau cu fotonii, modificându-le natura când erau observați. Nu era vorba despre câmpul în care mă împotmolisem eu atunci.”

nicolas-eymerich-inchizitorul

Cartea Nicolas Eymerich, Inchizitorul poate fi achiziționată de la: