Citatul zilei – 31 octombrie 2016: Mica Sirenă – Hans Christian Andersen

„În sfârșit veni și rândul micii sirene sa iasă din mare. Se uita cu mirare și încântare la o corabie care plutea maiestuos pe valurile oceanului. Puntea era luminata frumos și se auzea muzica. Sirena era atât de uimita ca se duse mai aproape de corabie.

Un val mare o ridica, asa ca putu sa vadă puntea. Zări oameni care stăteau de vorba, râdeau și dansau. Când își făcu apariția un tânăr, muzica se oprii brusc și lumea izbucnii în urale.

 – La multi ani ! Sa ne trăiască printul ! strigară oamenii veseli.

 – Mulțumesc, prieteni ! făcu printul. N-am sa uit niciodată ziua în care am împlinit cincisprezece ani !

Petrecerea continua cu cântece și veselie.

Sirena se uita cu atâta atenție la printul cel chipeș și nu observa furtuna care se apropia. Briza cea blândă se transforma într-o vijelie șuierătoare, care biciuia marea iscând valuri uriașe. Muzica se opri și marinarii se repeziră pe punte în vreme ce corabia se ridica și se lăsa în jos pe oceanul înfuriat. Deodată catargul cel mare se rupse cu un pocnet și corabia se lăsă pe o parte. Apa năvăli pe punte.

Marea și vântul loveau nemilos corabia care se scufunda. Mica sirena văzu îngrozită cum printul este luat de apa, cum lupta din răsputeri sa rămână la suprafață, dar valurile puternice îl împing la fund.

 – Nu! striga sirena înotând iute spre el.

Îl trase la suprafață de gulerul hainei. Nu crezuse niciodată ca o sa aibă atâta putere.

Mica sirena înotă multa vreme, ținându-l pe print în brate. Avea ochii închiși printul. Când ajunse la mal, mica sirena îl puse pe nisip. Era la capătul puterilor. Trăgându-și sufletul, ii aranja parul dându-i-l peste cap și îl sărută ușor pe obraz. Apoi, cu glasu-i minunat, începu sa-i cânte un vechi cântec de sirena ca sa-l readucă la viata.

Printul se trezi, clipind din ochi și încercând să-și dea seama ce-i cu el.

Chiar atunci trei fete tinere ieșiră alergând din castelul din apropiere. Mica sirena aluneca înapoi în apa, ușurată ca printul era în afara primejdiei, dar inima ii era plina de tristețe.

Ajunsă din nou în adâncul marii, mica sirena nu se mai așeză nicicând lângă statuie. Avea acum la ea o bucata de stofa rupta din haina printului la naufragiu.”

mica-sirena

Cartea Mica Sirenă poate fi achiziționată de la: