Citatul zilei – 6 iulie 2017: Monstrul – Walter Dean Myers

PETROCELLI

Bună dimineața, doamnelor și domnilor. Mă numesc Sandra Petrocelli și sunt procuror adjunct în statul New York. În cazul de față, care este un omor deosebit de grav comis în cursul unui act de tâlhărie, după cum vi s-a spus când ați fost selecționați, rolul meu este să reprezint statul. Ne aflăm cu toții aici pentru că nu trăim într-o lume perfectă. Părinții fondatori ai patriei noastre au știut-o. Au știut că societatea în care trăim va fi pusă, în unele momente și împrejurări, în pericol din cauza faptelor săvârșite de anumiți indivizi. Într-un asemenea moment ne aflăm și noi acum. Un concitadin, un compatriot, a fost ucis de indivizii care au încercat să-l tâlhărească. Pentru apărarea societății noastre, a fost creat un anumit sistem judiciar. Voi, jurații, faceți parte din acest sistem judiciar. Eu reprezint statul New York, fiind parte componentă a sistemului, așa cum sunt judecătorul și toți participanții la proces. O să fac tot posibilul să vă informez în detaliu despre cazul de față și sunt sigură că și dumneavoastră o să judecați cât mai bine tot ce merită judecat.

Majoritatea membrilor societății sunt cetățeni buni și muncitori, care își văd de interesele proprii în limitele legii și fără să încalce drepturile altora. Dar societatea noastră conține și monștri — oameni dispuși să fure și să ucidă, oameni care nu țin deloc cont de drepturile celorlalți.

Anul trecut, la data de 22 decembrie, în jurul orei patru după-amiaza, doi indivizi au intrat într-o drogherie de pe 145th Street, în Harlem. Acuzarea susține că unul dintre ei este Richard „Bobo” Evans, iar celălalt, care a intrat atunci în magazin și care a participat la tâlhărie și la crimă, este James King.

PETROCELLI arată spre masa la care stă JAMES KING.

Domnul King este persoana așezată la masa din dreapta, în costum maro. L-ați cunoscut când ați fost selecționați pentru proces. Este unul dintre acuzați. Cei doi au intrat în magazin, în acea zi de luni, cu un scop foarte simplu: voiau să-l jefuiască pe proprietar, Alguinaldo Nesbitt, în vârstă de 55 de ani. Vom arăta că, deși cei doi inși nu erau înarmați, proprietarul magazinului avea o armă procurată legal, pe care a scos-o ca să-și apere bunurile.

Domnul Evans, care a participat la tâlhărie, va depune mărturie că s-a stârnit o dispută în cursul căreia arma s-a descărcat și domnul Nesbitt a fost ucis. Domnul Nesbitt avea tot dreptul să-și apere bunurile și să nu fie tâlhărit. Cu toții avem dreptul ăsta.

Mai mult, vom aduce dovezile că tâlhăria a fost pusă la punct din timp, au complotat să jefuiască magazinul. Domnul Evans și domnul King urmau să intre în magazin și să comită actul de tâlhărie. Un alt complice la crimă trebuia să stea în fața drogheriei, să se asigure că nimeni nu se ia după tâlhari. Tânărul care a primit această sarcină va depune și el mărturie despre implicarea lui în caz. Unul dintre inșii care au pus la punct tâlhăria, ce s-a soldat cu un mort, trebuia să intre în magazin înainte să se treacă la fapte, ca să verifice dacă nu se află vreun polițist înăuntru. Să se asigure că drumul este liber, cum se spune.

Doi dintre complici vor depune mărturie despre cum văd ei cazul. Individul care trebuia să verifice magazinul este așezat la cealaltă masă. Se numește Steven Harmon.

CADRU: STEVE HARMON. GROS-PLAN cu blocnotesul din fața lui. STEVE scrie cuvântul Monstru de mai multe ori. O mână albă (a lui O’BRIEN) îi ia pixul din mână și taie toate cuvintele.

O’BRIEN (în șoaptă)

Nu trebuie să-ți pierzi niciodată încrederea în tine, altfel n-ai cum să convingi jurații că ești nevinovat.

CADRU: PLAN MEDIU cu PETROCELLI

PETROCELLI

Un medic legist va depune mărturie despre cauza morții, arătând că glonțul a fost fatal. Cu toate că era arma domnului Nesbitt, nu domnul Nesbitt și-a provocat moartea. Nu a fost sinucidere. Moartea a rezultat ca urmare a actului de tâlhărie. Pe scurt, este un caz de omucidere. Mai mult, e o crimă comisă în cursul unui act de tâlhărie. Se va arăta că acești doi inculpați pe care-i aveți în față au participat direct la actul respectiv și sunt acuzați de omor deosebit de grav. Urmează ca judecătorul să vă îndrume în interpretarea probelor prezentate la proces. Eu însă n-am nici cel mai mic dubiu și sunt convinsă că nici dumneavoastră n-o să aveți îndoieli la sfârșitul procesului că acești doi inși, James King și Steven Harmon, au luat parte la tâlhăria care s-a soldat cu moartea lui Alguinaldo Nesbitt. Vă mulțumesc.

CADRU: PLAN DE ANSAMBLU cu SALA DE JUDECATĂ. O’BRIEN e la tribună.


Cartea Monstrul poate fi achiziționată de la: