Fragmentul zilei – 12 iulie 2018: Zanzibar – John Brunner

Donald rămase pe gânduri. Nu avea nici cea mai mică îndoială că asta era exact ceea ce își doreau să afle oamenii care-l trimiseseră aici: că programul de optimizare era o păcăleală uriașă, montată cu scopuri politice. Dar oare un om cu reputația internațională a lui Sugaiguntung ar fi permis guvernului său să se lase prins în flagrant cu o minciună de asemenea proporții? Sugaiguntung era cel puțin la fel de patriot ca orice membru al confreriei reprezentate de toți oamenii de știință ai lumii. Și apoi, ar fi fost acuzat cot la cot cu Solu-karta dacă s-ar fi produs această calamitate.

Hai odată! spuse Deirdre. Vreau să-ți aud punctul de vedere. Nu există nici un expert în genetică din țara asta care să aibă o discuție liberă cu un reporter străin. Toți își dau ochii peste cap, de parcă Sugaiguntung ar fi însuși încarnarea Străbunului Loa.

Donald trase adânc aerul în piept. Ceea ce avea el de gând să spună puteai afla și la telefonul informațiilor curente cu caracter enciclopedic, doar că novicii n-ar fi știut ce să întrebe.

Există trei posibilități principale de a-ți optimiza bazinul genetic fără diminuarea populației. După câte se pare, Solukarta vrea să țină totul sub cel mai strict control îmi amintesc că aceia care lucrează la planificare au prevăzut o sporire a valorii cu două procente pentru 2050 așa că putem face abstrație de epurări.

 – Asta ce mai e?

 – Exterminarea eugenică selectivă a liniilor cu ereditate defectuoasă.

Deirdre se cutremură.

 – În țara mea se vorbea despre așa ceva încă înaintea Războiului de Independență dar asta n-are nici o importanță. Mergi mai departe.

O cale este reprezentată de ceea ce s-a adoptat în mai toate țările care au organul de execuție: legislația eugenică. Fără uciderea a tot ce e cu ereditate compromisă, pui toată reproducerea sub semnul întrebării. Ceea ce e de fapt o versiune direcționată a selecției naturale, cu care oamenii s-au obișnuit. O altă tehnică este aceea menționată deja de tine: donarea. Se implantează o celulă-nudeu sănătoasă într-un ovul, în locul celei bolnave care rezultă din fertilizarea convențională, așa cum e și firesc. Numai că metoda își are și inconvenientele ei costă o avere, deoarece e nevoie de tehnideni cu o înaltă calificare pentru a executa operația, și apoi metoda face abstracție de efectele secundare. Chiar dacă, la prima vedere, transplantul a fost reușit, pot fi induse mutații regresive care vor avea efecte în generațiile viitoare. Sunt necesare cel puțin douăzeci de încercări pentru izbuti să obții un ovul viabil. Cea de a treia cale e cea mai ușoară. În mod deliberat vei reproduce numai liniile sănătoase, așa cum faci cu animalele selectate. E destul de simplu o trimiți pe mamă în pat cu un partener sănătos, sau îi aplici tehnici mai sofisticate, care pot merge până la fertilizare cu ADN și reimplantarea în mamă.

 – Tocmai mă întrebam, spuse Deirdre, dacă rezultatul tuturor acestor povești va fi o bancă națională de spermă, astfel încât oamenii să poată zămisli urmașii lui Solukarta și ai altor personalități proeminente.

Donald avu o ezitare. Dar ceea ce avea de gând să spună nu conținea nici o informație strict secretă. Și apoi, cel puțin ar fi lăsat impresia că respectă înțelegerea pe care o făcuse.

 – Nu cred, spuse el.

 – De ce?

 – Solukarta nu îndrăznește să aibă urmași. E purtătorul unei gene care generează o boală rară, numită porfiria cea care l-a împins spre nebunie pe George al III-lea al Angliei.

 – N-am știut!

 – Nu-i place să se facă prea mult caz de povestea asta, și, cum e regresivă, e ușor de acoperit. Dar dacă vei verifica printre rudele pe care a reușit să ăăă le facă pierdute de când a venit la putere, vei afla lucruri interesante.

Deirdre dădu gânditoare din cap.

 – Bun, oricum, reluă ea. Convingerea mea e că, dispunând de fondurile necesare indiferent cât de mulți studenți ar putea pregăti Sugaiguntung la universitate Yatakangul nu-și poate permite mai mult decât o înmulțire selectivă.

 – Dacă încearcă așa ceva, spuse Donald, își vor crea singuri probleme.

 – De ce?

 – Pentru că în felul ăsta se limitează bazinul genetic. Dacă putem pretinde că suntem stăpânii acestui bulgăre de glod, asta se datorează faptului că avem cel mai mare bazin genetic față de oricare alt animal sau plantă. Putem realiza fertilizări încrucișate de la un pol la celălalt. Capacitatea pe care o avem de a ne depăși propriile noastre limite este de fapt ceea ce ne îndrituiește să ne afișăm supremația față de creaturi care ne depășesc de departe numeric, cum ar fi furnicile și nematodele.

Sesiză încordarea Deirdrei la auzul acestor lucruri, ceea ce nu-l surprinse. Așa cum în timpul secolului trecut Israelul devenise aproape fascist din cauza radicalismului său, neagrii din Africa de Sud deveniseră fanatici în legătură cu acest subiect. Se gândi la Nor-man și se grăbi să treacă mai departe.

 – În fine, trebuie să iei de bun faptul că nu dispunem încă de suficientă informație pentru a optimiza dotarea noastră genetică doar pe bază de nașteri selective. Urmând această cale avem toate șansele să ne lovim de aceleași necazuri care i-au transformat pe afrikaneri în paranoici.

Afirmația o făcu pe Deirdre să revină la starea ei inițială de relaxare, lucru pe care el îl sesiză amuzat.

 – Dar în parte a doua a programului, Solukarta a propus și a patra metodă. Iată punctul din care lucrurile capătă o altă turnură. De fapt e vorba de fabricarea unor gene în ovulul uman fertilizat, astfel încât copilul care va rezulta să aibă aptitudinile prevăzute, dintre care unele, prin implicație, necunoscute încă în istoria rasei umane. Este exact ceea ce a entuziasmat opinia publică din țara mea. Tu ce părere ai?

Deirdre oftă.

 – În parte e valabil și pentru Asia. Cei mai mulți dintre oamenii acelor locuri sunt încă tributari cultului strămoșilor, în ciuda intensei propagande care se face împotriva lui. De fapt, le place ideea de a avea doi-trei copii sănătoși și longevivi, în locul unei turme de progenituri bolnave, pentru că tocmai ei sunt aceia care vor supraviețui și vor avea grijă de părinții lor neputincioși. Deci pot fi receptivi la legea eugenică. Dar promisiunea de a avea copii purtători ai unor talente absolut noi îi fascinează. Asta ar însemna prin implicație, așa cum ai spus tu că acei copii vor fi cât se poate de recunoscători strămoșilor care i-au înzestrat cu acele aptitudini excepționale.

 – Și oare cum te-ai simți înapoi, acasă, printre noii tăi conaționali? se aventură Donald.

 – Voi fi pe cât de sinceră îmi stă în putință, spuse Deirdre după o scurtă ezitare. În ciuda faptului că ne-am luat țara înapoi din mâinile albilor, în ciuda faptului că am condus-o cu mult mai eficient, avem tendința de a ne alimenta cu suspiciunea referitoare la inferioritatea noastră. Or, posibilitatea de a demonstra științific că fiii noștri sunt nu numai egali cu toți ceilalți, dar chiar superiori…

Își lăsă cuvintele să se stingă încet, cutremurându-se de un fior profund.

 – La care trebuie adăugat că reacția europenilor, mai cu seamă în zonele dens populate, ca Olanda și Flandra…

Donald oftă. Într-un fel, întreaga lume părea unită pentru un moment de același vis ca un fel de transă speranța ca viitoarea generație, pe care o vor lăsa moștenitoare a Mamei Geea, va fi în întregime sănătoasă, cu o minte limpede, capabilă să îndrepte toate relele pe care ceilalți le făcuseră de-a lungul istoriei.

Ispititoarea promisiune fusese făcută. Și arăta ca și cum ar fi fost pe punctul de a se îndeplini.

Conștiința timpului îi întrerupse cu bruschețe visarea și aproape că sări în picioare.

 – N-are rost să-mi fac probleme în legătură cu punctualitatea întâlnirii pe care o am programată aici, făcu Deirdre acră. M-au făcut să aștept în destule situații așa că au nevoie de o porție din propriul lor medicament pentru a se mai produce o schimbare.

Zanzibar


Cartea Zanzibar poate fi achiziționată de la: