Fragmentul zilei – 27 noiembrie 2020: Grăuntele de nisip – Mihai Tudor

Generațiile de sacrificiu

Tineretul este o forță și un capital de energii intelectuale și fizice fiind în mod normal valorificat și exploatat sub forma sa cea mai utilă și benefică. Statul le asigură condiții optime de dezvoltare și perfecționare a acestor capacități și înzestrări, beneficiază de gratuități și facilități în așa fel încât acest rezervor să servească țării cu capacitatea sa maximă.

Din păcate, într-un stat neevoluat cum este țara noastră, lucrurile nu se apropie nici pe departe de acel normal prezentat anterior. La noi haosul și indisciplina au înlocuit stabilitatea și ordinea, inflația continuă să bulverseze cetățeanul de rând, iar destabilizarea socială generează tot mai multe crime, violuri, jafuri, furturi și escrocherii de tot felul, transformând-o într-o „El Dorado” pentru pleava lumii însetată de a-i suge trupul deja slăbit și mutilat de o istorie potrivnică și nedreaptă. Am intrat în bursa pieței „negre” fiind loc de desfacere sau țară de tranzit a unor „afaceri” fabuloase cum ar fi: traficul de droguri, de arme, cu carne vie sau proxenetism. Economia zace ca un hoit, agricultura nu se poate face de vârsta a III-a fără utilaje și semințe, în timp ce latura spiritual-educativă plutește în negura uitării.

În condițiile date trebuie să supraviețuiești în acest „ocean“ plin de „pești răpitori” și „rechini” cu sau fără colac de salvare, iar dacă nu știi să „înoți” sau să te ferești să nu fii „mâncat” de această „faună”, urmează calea frecventă a emigrării.

Revenind însă la tineri în România, paradoxal sunt una dintre categoriile sociale defavorizate.

Fără ajutor din partea statului care neglijează aspectul moral și educativ și poate fără sprijinul și încurajarea familiei se văd în imposibilitatea de a-și croi un drum în viață, de a privi cu încredere în viitor. Acesta este primul pas al descumpănirii și dezorientării cu posibile urmări nefaste atât în plan personal, cât mai ales în plan social. De această situație socială precară și nesigură, dar mai ales de lipsa unor măsuri ferme care să combată eficient acest flagel al societății moderne profită, dezvoltându-se și organizându-se tot mai eficient în ultimii ani, cea mai periculoasă și în același timp cea mai distructivă structură, o adevărată organizație clandestină transnațională din care până nu demult nu făceam parte – mafia drogurilor.

Un pericol major îl constituie și tendința tinerilor de a adopta stiluri de viață și obiceiuri noi din dorința de a fi recunoscuți de societate și de a se putea simți cât mai aproape de viața din Occident. În consecință, ascultă manele (termen generic ce definește starea de spirit actuală și aspirațiile ei adică banii, femeile frumoase și mașinile scumpe), urmăresc cu asiduitate programele posturilor comerciale de muzică MTV, KissTV sau Utv, sunt influențați de filmele violente cu care sunt tentați să creadă că se identifică, răspund comerțului, vestimentației și limbajului pornografic și cad des în perfida și înșelătoarea capcană a consumului de tutun și băuturi alcoolice.

Copiii străzii și aurolacii, cuvinte intrate deja în peisajul autohton postrevoluționar, reprezintă o altă gravă problemă socială. Deși s-au făcut și se fac numeroase încercări de a-i ajuta – amintesc aici azilele și cantinele construite, generoasele eforturi făcute de Direcțiile județene pentru protecția copilului și a organizațiilor naționale și internaționale de caritate, fără a mai adăuga și fondurile comunitare substanțiale alocate în acest scop, nu ne putem încă mândri cu rezultate mulțumitoare din cauza mirajului continuu pe care îl exercită strada.

Nu trebuie să trecem cu vederea nici numărul alarmant de mare al copiilor abandonați din casele de copii. Cauzele le știm cu toții și nu cred că ajută nimănui să arătăm cu degetul sau să stabilim vinovații, ci cum și mai ales ce putem face pentru a-i preveni extinderea și a rezolva cât mai grabnic motivele care îi determină agravarea. Altfel, în loc să avem tineri de nădejde ai societății, profesioniști în meseriile lor, vom avea în continuare oameni frustrați și neajutorați cărora cu atâta ușurință ne-am obișnuit să le întoarcem spatele și să-i considerăm iremediabil pierduți. Victor Hugo spunea: „un copil pe care îl instruim este un om pe care îl câștigăm”.

Totodată o atenție sporită trebuie acordată adopțiilor internaționale, a căror cerere în continuă creștere poate deveni paravanul unor interese imorale și cu profituri financiare însemnate (trafic de organe, prostituție infantilă).

Tinerii încearcă să se substituie cotidianului atât de apăsător căutând în jurul lor raza de soare prin care pot avea o altă viață, mai intensă și plină de experiențe și senzații mereu noi și extrem de provocatoare.

Discoteca care înlocuiește balul de altădată este cel mai bun exemplu în acest sens. Cluburile sunt de asemenea preferate. Zilele de naștere și onomasticele ocupă de mult un loc important. Internetul, ținând pasul cu rigorile societății moderne, prin bogatele și variatele sale posibilități – rețele de socializare, muzică, jocuri, filme, știri – a ajuns să facă parte din preocupările lor curente.

Cel mai popular loc de întâlnire rămâne însă barul. Aici se pune „țara la cale”, analizându-se aprins realitatea înconjurătoare. Unii dintre tineri preferă instruirea și cunoașterea în locul distracției.

Cum aminteam la începutul expunerii mele, în țările dezvoltate se investește foarte mult în acest segment social atât de important pentru progresul unui stat.

Instituțiile abilitate din țara noastră: Guvernul, Parlamentul, ministerele de resort au suprema datorie și responsabilitate morală de a găsi și pune în aplicare, fără amânările și tergiversările cu care ne-au obișnuit, cadrul legislativ corespunzător pentru stimularea studiului și performanței prin asigurarea condițiilor și facilităților necesare pregătirii și formării lor profesionale, dar mai ales prin crearea instituțiilor capabile să ajute la afirmarea și desăvârșirea lor socială.

Dacă vor fi în continuare ignorați, întrebarea retorică a lui Hamlet din piesa lui Shakespeare cu același nume: „A fi sau a nu fi” devine tot mai actuală. Ei merită și trebuie să aibă înțelegerea și suportul nostru, al întregii societăți.

Până nu va fi prea târziu…

 

Grăuntele de nisip


Cartea Grăuntele de nisip poate fi cumpărată de la:

Ai citit această carte? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de la finalul acestui fragment.


Average Rating:

0,0 rating

ISBN-10:
ISBN-13:
Goodreads:

Author(s): Publisher:
Published: //

 


Fragmentul zilei – 27 noiembrie 2020 – Grăuntele de nisip – Mihai Tudor

Alte titluri Creator.

Un comentariu la „Fragmentul zilei – 27 noiembrie 2020: Grăuntele de nisip – Mihai Tudor”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.