Citatul zilei – 11 noiembrie 2016: Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal – Sega

„După trei luni la Osho, m-am obișnuit să mă trezesc cu noaptea în cap, ca un huhurez. Astăzi m-am trezit ca un huhurez mahmur. Ies în prag și camera începe să se învârtă cu mine de parcă aș fi într-un carusel. Mă sprijin de tocul ușii, să nu cad. Pe hol, unul dintre băieții lui Laxman deretică de zor. Shuva prahat! strigă el. Parcă mi-ar fi țipat în urechi. Mmm?! mormăi eu. Shuva prabhat, that is good morning in Nepali, sir, îmi traduce băiatul cu un zâmbet luminos. Închid ochii – mă supără lumina. Ei bine, shuva prabhat, îi răspund cu o voce stinsă. Ia zi-mim găsesc ceva de mâncare la ora asta? Trebuie neapărat să mănânc ceva și să beau multă, multă, multă apă! Cu bule! Rece! I’m sorry sir, e 6:30 și bucătăria se deschide abia la 8. Vă pot aduce însă o sticlă cu apă plată de la bar, nu foarte rece, dacă doriți…

Pun pe noptieră sticla golită dintr-o înghițitură și mă prăbușesc la loc în pat. Mica petrecere de aseară m-a dat gata. Au fost de-ajuns două pahare de vin și trei-patru fumuri din joint-ul ăla nenorocit ca să ajung în halul ăsta. Mai zac așa un sfert de oră, după care fac un duș fierbinte și ies pe terasa pensiunii, la aer curat. Uitasem de poluare, dar mi-am amintit de ea când am tras adânc aer în piept. Acum mi-e puțin mai rău ca înainte.

Soarele luminează blând, la o palmă deasupra orașului, câțiva nori albi și pufoși plutesc pe cerul pe care nu l-am mai văzut de multă vreme așa de albastru și o adiere plăcută, răcoroasă, însuflețește sariurile colorate puse la uscat pe terasa clădirii vecine… De jur împrejur, Kathmandu cât văd cu ochii. O îngrămădeală pestriță de blocuri pipernicite și căsuțe cu acoperișuri-terasă, întinzându-se până la poalele munților peste care am trecut ieri. Retrăiesc sentimentul acela că nu sunt în Nepal, ci într-o altă țară, pe care o cunosc prea bine. Țara Bârsei, mai exact. Uite Tâmpa, uite Postăvarul, uite Piatra Craiului… Uite și Făgărașii… Închid ochii, încercând să-mi amintesc țara pe care am lăsat-o cu doar o zi în urmă. Ciudat cât de departe mi se pare acum totul… Marmura călduță din Buddha Grove, tufele de bambus, păunii slobozi, oamenii îmbrăcați în robe stacojii, discursurile lui Osho, meditațiile dinamice din zori, întâlnirile de seară din Auditorium, întâlnirea cu Yoko… Oare am visat totul?”

namaste-un-roman-de-aventuri-spirituale-in-nepal

Cartea Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal poate fi achiziționată de la: