Fragmentul zilei – 11 aprilie 2020: Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle – Stuart Turton

Mă trezesc brusc, făcându-l să tresară pe doctorul ciumei care se uită la ceasul de buzunar din aur. Lumina lumânării pe care o ţine în mână aruncă o bolnăvicioasă strălucire galbenă pe masca lui. Sunt din nou în trupul majordomului, care este înfăşat în cearşafuri de bumbac.

 –  La ţanc, zice doctorul ciumei, închizând capacul ceasului cu zgomot.

Pare să fie amurg, iar camera este cufundată în semi întuneric, luminată parţial de flacăra plăpândă a lumânării. Puşca de vânătoare a Annei zace pe pat, lângă mine.

 – Ce s-a întâmplat? întreb eu, cu o voce răguşită.

 – Dance moţăie pe zid.

Doctorul ciumei chicoteşte, pune lumânarea pe podea şi se aşază pe scăunelul de lângă pat. Este mult prea mic pentru el, iar mantaua lui acoperă complet lemnul picioarelor.

 – Nu, mă refer la puşcă. De ce e la mine?

 – Ţi-a lăsat-o una dintre gazdele tale. Nu te obosi s-o chemi pe Anna, zice el, observând că mă uit la uşă. Nu este în casa de oaspeţi. Am venit să te avertizez că rivalul tău aproape că a rezolvat crima. Îl aştept să mă caute lângă lac, în seara aceasta. De acum înainte, trebuie să te grăbeşti.

Încerc să mă îndrept, însă durerea pe care o simt în coaste mă face să renunţ imediat.

 – De ce eşti atât de interesat de mine? îl întreb, lăsând durerea să se calmeze.

 – Poftim?

 – De ce vii mereu aici ca să stăm de vorbă? Știu că nu-ţi baţi capul cu Anna şi pun rămăşag că nu-ţi prea pasă nici de lacheu.

 – Cum te cheamă?

 – De ce…

 – Răspunde la întrebare, zice el, lovind podeaua cu bastonul.

 – Edward Da… nu, Derby. Eu… mă bâlbâi o clipă. Aiden… şi nu mai ştiu cum.

 – Te laşi stăpânit de ei, domnule Bishop, zice el, încrucişându-şi braţele pe piept şi lăsându-se pe spătarul scaunului. Se întâmplă deja de ceva vreme. Tocmai de aceea ţi-am permis doar opt gazde. Dacă ar fi mai multe, personalitatea ta nu ar putea să o domine pe a lor.

Are dreptate. Gazdele mele devin din ce în ce mai puternice, iar eu sunt din ce în ce mai slăbit. Acest lucru se întâmplă în mod progresiv și pe nesimţite. Este ca şi când aş fi adormit pe o plajă, iar acum mă trezesc în larg.

 –  Ce trebuie să fac? îl întreb eu, simţind cum mă cuprinde panica.

 – Să rezişti, răspunde el, ridicând din umeri. Doar asta poţi să faci. Există o voce interioară pe care cu siguranţă deja ai auzit-o. Seacă și oarecum îndepărtată? Este calmă atunci când te cuprinde panica și neînfricată atunci când îţi este teamă.

 – Am auzit-o.

 – Atât a mai rămas din Aiden Bishop cel de odinioară, primul bărbat care a venit la Blackheath. Nu este mai mult decât un crâmpei, o bucăţică din personalitatea lui, care se agaţă de salturile temporale. Dacă vei începe să te pierzi, fii atent la voce. Ea este farul tău. Tot ce a mai rămas din bărbatul de altădată.

Se ridică în picioare cu un foşnet puternic de haine, iar flacăra lumânării pâlpâie în adierea brizei. Se apleacă, ridică lumânarea de jos şi se îndreaptă spre uşă.

 – Stai! zic eu.

Se opreşte, cu spatele la mine. Lumina lumânării formează o aură caldă în jurul trupului său.

 – De câte ori am făcut treaba asta? îl întreb.

 – De mii de ori, cred. Le-am pierdut şirul.

 – Atunci, de ce eşuez mereu?

Doctorul ciumei oftează și îmi aruncă o privire peste umăr. Pare ostenit, ca şi când fiecare salt temporal ar fi un sediment care îl apasă.

 – Este o întrebare pe care mi-o pun şi eu din când în când, răspunde el. Ceara topită se prelinge pe mănuşa lui, lăsând o pată.  Norocul şi-a jucat rolul; te-a salvat faptul că te-ai poticnit când ar fi trebuit să fii sigur pe tine. Însă, în cea mai mare parte, cred că este firea ta.

 – Firea mea? întreb eu. Crezi că mi-e sortit să eşuez?

 – Sortit? Nu! Asta ar fi o scuză, iar conacul Blackheath nu tolerează scuzele, răspunde el. Nimic din ceea ce se petrece aici nu este inevitabil, deşi aşa ar putea părea. Evenimentele se desfăşoară mereu la fel în fiecare zi, deoarece ceilalţi invitaţi iau mereu aceleaşi decizii în fiecare zi. Ei decid să meargă la vânătoare, decid să se trădeze unul pe celălalt; unul bea prea mult şi sare peste micul dejun, ratând o întâlnire care i-ar fi schimbat viaţa pentru totdeauna. Ei nu văd o altă cale și, prin urmare, nu se schimbă. Dumneata eşti diferit, domnule Bishop. În fiecare salt temporal te-am văzut reacţionând la momente de bunătate şi de cruzime, la evenimente întâmplătoare. Dumneata iei decizii diferite. Însă, cu toate acestea, repeţi aceleaşi greşeli în momente cruciale. Este ca şi când o parte din tine este atrasă în mod constant spre hău.

 – Vrei să spui că trebuie să devin altcineva ca să scap?

 – Vreau să spun că fiecare om îşi construieşte propria cuşcă, răspunde el. Aiden Bishop, cel care a venit primul la Blackheath – oftează, ca şi când această amintire l-ar tulbura – era atât de încăpăţânat în ceea ce îşi dorea şi în felul său de a obţine acel lucru. Bărbatul acela nu ar fi putut scăpa niciodată de la Blackheath. Aiden Bishop, cel care stă în faţa mea, este diferit. Cred că eşti mai aproape decât ai fost vreodată, dar am crezut asta şi data trecută şi m-am înşelat. Adevărul este că vei fi supus unui test în viitor şi dacă te-ai schimbat, dacă te-ai schimbat cu adevărat, atunci, cine ştie, s-ar putea să existe o speranţă pentru tine. Aplecându-şi capul sub tocul uşii, iese pe coridor cu tot cu lumânare.

 – Mai ai patru gazde după Edward Dance, inclusiv ce ți-a mai rămas din ziua majordomului şi cea a lui Donald Davies. Fii cu băgare de seamă, domnule Bishop, lacheul nu va renunţa până nu le va fi ucis pe toate. Nu cred că îţi poţi permite luxul să pierzi vreuna.

Zicând acestea, închide uşa.

 

Cele Sapte Morti Ale Lui Evelyn Hardcastle

 


Cartea Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle poate fi cumpărată de la:

Ai citit această carte? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de la finalul acestui fragment.


Average Rating:

3,8 rating based on 387.748 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13: 9786060062882
Goodreads: 52227879

Author(s):Publisher: RAO
Published: //2020

„Sunt ca un om din purgatoriu, orb in fata pacatelor care m-au izgonit aici.”
Conacul Blackheath, o cladire somptuoasa, dar la limita paraginii, este locul in care are loc un al mascat. Invitatii sunt membrii de vaza ai societatii (ofiteri, bancheri, medici etc.), care se strang pentru a rememora un eveniment tragic – moartea tanarului Hardcastle, fiul lordului Peter si al lui lady Helena Hardcastle. O moarte tragica intrerupe petrecerea, insa nu ii pune capat. Este vorba despre tanara Evelyn Hardcastle. De fapt, aceasta nu va muri o singura data. Atat timp cat Aiden Bishop, personajul principal, nu rezolva misterul mortii sale, scena decesului se va repeta neincetat, seara de seara.
 


Fragmentul zilei – 11 aprilie 2020: Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle – Stuart Turton

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.