Fragmentul zilei – 20 mai 2019: De luni la sală – Victor Benescu

Odată ce te-ai hotărât și ai plătit un abonament la sală, începi să faci și primele antrenamente și, evident, încep să apară și primele semne de întrebare și de îndoială referitoare la antrenament, la eficiența antrenorilor, a instructorilor și mai ales la capacitatea ta de a duce la bun sfârșit obiectivul pe care ți l-ai propu, iar dacă nu ți-ai fixat nici un obiectiv, Acum ar fi cel mai bun moment să o faci! Marea majoritate a persoanelor care se hotărăsc să vină la sală au citit, au auzit sau au văzut prin intermediul diferitelor mijloace media, tehnici de antrenament, diete de slăbit, programe de creștere și dezvoltare a masei musculare. Am să fac o distincție între persoanele care vin la sala de sport, fitness și aerobic, în special, distincție referitoare la vârstă, sex, stare materială.

Adolescenții și tinerii cu vârsta de până la 20 de ani vin la sală având ca idoli diferite persoane din anturajul lor sau diferiți sportivi, cântăreți, artiști etc. Odată cu efectuarea primelor antrenamente, deja se instalează acea grabă specifică vârstei, nerăbdarea de a ajunge să arate la fel ca idolii lor. După ce au trecut două, trei săptămâni de antrenamente și de febră, îi vezi pe băieți prin sală, măsurându-și circumferința brațelor, comparându-și mușchii și „pătrățelele” de pe abdomen. Evident că toate aceste lucruri nu sunt deloc dăunătoare, pentru că în fond nu fac altceva decât să stimuleze dorința de antrenamen, dorința de a reuși și motivația. Când îi văd în sală la mine, chiar îi încurajez și le spun să se dedice cât mai mult antrenamentelor și sportului, în general, decât să stea în fața calculatorului. În schimb, ceea ce este foarte dăunător este tendința de a sări peste câteva etape esențiale ale învățării temeinice a tehnicilor de antrenament, de învățare a regulilor de nutriție corectă și de respectare a timpului de odihnă între antrenamentul grupelor musculare. Mșchii cresc în timp ce te odihnești, de aceea nu este bine să antrenezi în fiecare zi aceleași grupe.

Sunt câtea etape vitale de învățare a tehnicilor de antrenament, etape necesare unei dezvoltări armonioase și sănătoase a corpului, scop pentru care te și hotărăști să vii la sală. Nu uita că toți idolii tăi, indiferent dacă sunt sportivi, artiști sau cântăreți, au sute de ore de antrenament dus până la epuizare pentru a-și modela trupurile. Cea mai mare greșeală pe care o fac o parte dintre sportivii începători, mai ales băieții, dacă nu au alături de ei un bun antrenor și un bun observator, în graba lor după progrese cât mai rapide și mai vizibile într-un timp cât mai scurt, este tendința de a folosi substanțe anabolizante. Prin folosirea substanțelor anabolizante chiar nu vei progresa mai repede, vei fi mai sănătos sau vei avea un fizic mai puternic. Aceste suplimente nu fac altceva decât să îmbolnăvească organismul uman, să producă modificări la nivel celular și temperamental, prin creșterea nervozității și a violenței, din cauza creșterii nivelului de testosteron din corp. De asemenea, produc modificări importante, în mare parte ireversibile, la nivelul organelor interne (inimă, ficat, pancreas, rinichi). Prin apariția acestor modificări este lesne de înțeles că organismul va suferi în timp de anumite boli ale acestor organe, începând de la hipertensiune arterială, insuficiență renală, boli de ficat, diabet și nu în cele din urmă chiar impotență. Evident că aceste boli, în anumite cazuri, pot duce chiar și la deces.

În isotria sportului, mai ales a culturismului, sunt înregistrate foarte multe cazuri de deces în rândul sportivilor, provocate de consumul de substanțe anabolizante. Este adevărat, culturiștii profesioniști folosesc aceste suplimente, dar cu toate că ei beneficiază de un foarte bun suport medical și de diete alimentare eficiente, totuși se moare din cauza dopingului în sport. De asemenea, e un fapt binecunoscut că masa musculară și în general toate progresele obținute prin folosirea substanțelor anabolizante se pierd și regresează odată cu încetarea folosirii lor, iar organismul uman nu le poate asimila la nesfârșit. Să nu mai vorbim de consecințele negative pe plan competițional în cazul unui control antidoping, dacă vrei să participi ca sportiv amator la concursuri naționale sau internaționale. Aceste consecințe merg de la excluderea din concurs, retragerea titlului sau chiar a întregului palmares, la amendă și chiar la detenție pentru folosirea substanțelor interzise.

De luni la sală


Cartea De luni la sală poate fi achiziționată de la: