Fragmentul zilei – 23 aprilie 2019: Don’t cry, just fly – Georgiana Vâju

Imediat ce pășesc la bordul vasului Destiny, remarc atmosfera elegantă și calmă care domnește oriunde îmi opresc privirea cercetătoare. N-am mai fost niciodată pe un vaport atât de mare, cu atât mai puțin pe unul de croazieră, așa că, pentru mine, cel puțin, până la cei treizeci de ani, aici începe aventura vieții.

Mă cuprinde imediat un sentiment inexplicabil. Pare a fi gratitudine, dar, bineînțeles, e bucuria aia temătoare, amestecată cu panică în fața noului și a imprevizibilului.

Anxietatea mea, bat-o vina! Trebuia să-și bage ea coada oriunde, să nu am și eu o bucurie pură și intactă. Să nu mă lase prăpădita de boală să-mi savurez încântarea, gândesc amar.

Îmi strecor mâna în buzunarul pantalonului, să verific dacă am pastilele la îndemână, asta, în eventualitatea în care mă apucă vreun atac de panică, să nu-mi încep călătoria cu o frumoasă criză existențială sau cu vreun spectaculos leșin. Nu mi se întâmplă să leșin prea des, cu atât mai puțin în public, dar tot cotrobăind pe internet și căutând informații noi, citisem undeva că un grad ridicat de stres, combinat cu stomacul gol, poate conduce spre pierderea conștienței. Așa că am mai adăugat un stres peste mormanul deja existent, iar acum mă gândesc mereu si la posibilitatea asta. Datorită încordării din ultima perioadă și, mai ales, faptului că sunt și cam certată cu mâncarea în ultima vreme, e posibil s-o pățesc și p-asta. Răsuflu ușurată când descopăr că pastilele sunt la îndemână, așa că mă domolesc pentru moment. Simplul fapt că pot palpa folia îmi ameliorează angoasa.

Desigur, am ascuns boala asta cu mare grijă la vizita medicală, iar acum mi-ar crea probleme serioase să mă prăvălesc pe jos. Nefiind o afecțiune cu cicatrici sau simptome la vedere, nimeni nu mi-a cotrobăit atent cutia craniană, să vadă dacă posed vreo tulburare afectivă. Testul psihologic, a fost trecut cu brio, mulțumesc lui Dumnezeu. Sincer, nu cred să fi ascuns mare lucru răspunzând chestionarului. Totuși, am fost precaută, astfel încât să par în limite normale. Presupun că un sentiment de intimidare în fața noului și a imprevizibilului au toți oamenii întregi la cap. Analizele de sânge au ieșit și ele bune. Nu perfecte, dar aproape. Nu am vreo boală cu care să trebuiască să stau lipită de pământ sau care să necesite un tratament de urgență, ori spitalizare. O migrenă din când în când sau o durere de șale pot fi ameliorate cu analgezice. Oricum, ni s-a dat tuturor o listă cu pastilele pe care ar trebui să le avem la noi, în funcție de afecțiunile fiecăruia. Desigur, că am respectat toate indicațiile și sunt pregătită și cu pastile în plus, cu bandaje, loțiuni dezinfectante și alte lucruri de prim ajutor, nu doar cu cele indicate de către ei. Ca idee, am fost informați că există și un punct medical pe vas și, dacă nu mă înșel, chiar și medic.

Statura impozantă a navei o face să arate regal, din toate punctele de vedere. Ni s-a specificat că este utilată la cele mai înalte standarde din lume. Dispune de un număr de aproximativ șapte sute de cabine, așezate pe trei niveluri, dintre care o sută aparțin doar personalului. Mă întreb ce Dumnezeu fac atâția oameni aici. Dar probabil că toți sunt necesari ca o astfel de navă să ofere maximum de confort pasagerilor, o calitate înaltă a serviciilor și a facilităților de la bord. Totul promite o vacanță de neuitat. Deja simt cum intru în starea de relaxare.

Cu adevărat de remarcat este atitudinea pozitivă și binevoitoare a personalului care ne întâmpină la urcare și peste tot pe traseul navei. Indivizii ăștia arată fabulos. Poartă uniforme marinărești, clasice, scorțoase și impecabile. Prinsă în piept, spre partea dreaptă, lucește o insignă aurie micuță, în forma navei, iar sub ea sunt cusute cu fir tot auriu numele șî funcția. Toți arată proaspăt, sunt numai zâmbete și gesturi calde, joviale, de parcă aici pășești direct în altă lume. Nu mai spun de faptul că bărbații sunt atrăgători, cu trupuri bine clădite, ușor bronzați, cu figuri exotice, de parcă ar participa la un casting de frumusețe masculină. Nici personalul feminin nu se lasă mai prejos. Toate fetele sunt atât de frumoase și de potrivite în context, de ai zice că fix azi și-au lepădat cozile de sirene și s-ar fi cățărat pe vapor.

Dont Cry Just Fly

 


Cartea Dont Cry Just Fly poate fi achiziționată de la: