"Un cititor trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri. Omul care nu citeşte trăieşte doar o singură viaţă." – George R.R. Martin

Fragmentul zilei – 26 august 2019: În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi) – Radu Paraschivescu

Un cormoran se-avântă în tării.
Ce vede cu privirea-i acvilină?
Ochiuri de apă, lanuri aurii
Şi tare-ar face-o baie în piscină.

Autorul e ministru în timpul liber şi sinistru când deschide gura. Spre a i se da totuşi ce-i al lui, are fior parodic, după cum arată strofa de mai sus. Iar dacă-şi pune mintea, te poţi trezi, pe nepusă masă, cu o mică înlocuire zoologică dinăuntrul Serenadei lui Arghezi: „Cormoranul te miroase / pe la şase.“

Cu toate cusururile poeziei în cauză, titlul ei e excelent. Nu e limpede (evident, e Tulbure) dacă este vorba de potriveală sau de vizionarism. Cert este că „în lume nu-s mai multe Românii“. Şi chiar nu sunt. Motive? Să le numărăm, coane Fănică. Avem o ţară unică prin aceea că:

Avocatul Poporului pleacă în concediu la sfârşitul toamnei, ca să nu atace Ordonanţele de Urgenţă legate de justiţie la Curtea Constituţională, şi are grijă să nu- şi delege atribuţiile nimănui.

Prim-ministrul Japoniei e invitat pentru prima dată în România de un omolog român care nu-l aşteaptă la aeroport, din cauză că tocmai fusese îndepărtat din funcţie.

Un fost ministru de externe agasat de excesul de hidrogen din apă şi debordând în trecut de declaraţii prietenos-admirative la adresa Americii se trezeşte declarând, fără pic de glumă, că „Rusia este soluţia optimă pentru supravieţuirea noastră ca naţiune liberă“.

Un doctor în istorie susţine, după o eschivă care-l scapă de cămaşa de forţă, că „limba pe care au vorbit-o primii oameni pe pământ a fost limba română“.

Întunericul este mediul optim de lucru atât pentru guvernanţii care vor să subjuge justiţia, cât şi pentru un membru al Curţii Constituţionale, care o invită la o discuţie între patru ochi pe preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi-i mărturiseşte că are de gând să ignore un articol de lege, spre a-şi sluji căpeteniile penale.

Premierul se laudă cu scosul ţării din noroi într-o ţară în care există drumuri înnămolite până şi în capitală, spre a nu mai vorbi de alte localităţi. Programul Naţional de Dezvoltare Locală e, în ciuda numelui, un sistem de sifonare a banului public printr-o reţea care constă inclusiv în evlavioşi reprezentanţi ai clerului.

Ministrul agriculturii scapă din marcaj şi stupefiază asistenţa din cancelariile europene vorbind liber şi provocându-i pe interpreţi la un nivel nemaiîntâlnit până atunci. Iată pasul introductiv: „A pornit o primă întrebare de la un coleg, îngăduiţi-mi să vă spun aşa, care are acelaşi nume ca şi mine – Petre. Dar ce loc nu e plăcut în România?! Bravo! Am intrat în sală cu un succes formidabil, bravo!, extrem de important, dar atât de necesar şi de util pentru noi toţi. Aveţi, să ştiţi, vă spun aici, un moment deosebit de important prin prezenţa subsemnatului în acest consiliu. Bravo! A se vedea populaţia de cormorani. Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni – de pescari, nici atât. Vă mulţumesc pentru întrebări. Bravo!“ Urmează pasul solomonic, făcut în marginea unei întrebări despre soluţia pe care o propune ministrul în chestiunea Brexitului: „Regret, sigur, şi Uniunea Europeană este mai săracă faţă… fără Anglia… este mai săracă faţă de Marea Britanie. Dar aceste lucruri le putem gândi, le putem judeca în interesul comun şi urmărim cu interes paşii în acest domeniu, astfel încât dorinţa de-a fi împreună să se manifeste oricând, şi pentru aceasta suntem în stare toţi să găsim soluţii pentru a genera o asemenea stare de lucruri în care obiectivele comune să fie atinse cu dorinţa fiecărei părţi şi cu interesul legitim pentru fiecare domeniu.“ În fine, iată şi pasul al treilea, cel romantic-metaforizant: „V-o spune un om care înţelege furtuna Brexitului, dar înţelege şi furtuna pescarului în momentul în care el se află în raport cu natura şi nu găseşte soluţii pe care să le folosească atunci când nevoia îl împinge şi situaţia o dictează.“

Un cetăţean poate ocupa pe rând trei, patru sau cinci fotolii ministeriale, fără vreo competenţă anume pentru nici unul dintre domeniile pe care e chemat să le administreze.

Un deputat cere expulzarea ambasadorului SUA fiindcă, sprijinind lupta împotriva corupţiei, îl susţine pe fostul procuror-şef al DNA. Partidul căruia îi aparţine deputatul dă ţării un guvern care gargariseşte tot soiul de refrene prin care elogiază parteneriatul cu SUA şi NATO.

In Lume Nu S Mai Multe Romanii Planetei Noastre Asta I Ar Lipsi


Cartea În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi) poate fi achiziționată de la:

Ai citit această carte? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de la finalul acestui fragment.


«
»

Spune-ți părerea:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: