Fragmentul zilei – 27 august 2020: Baronii spațiului – Christian Davenport

6 martie 2003.

Cu siguranță, nu în felul acela și-ar fi dorit Jeff Bezos să moară.

Ocupa locul pasagerului, într-un elicopter roșu-rubiniu, fiind înconjurat de o adunătură bizară de personaje – un cowboy, un avocat și un pilot poreclit Cheater, care ajunsese renumit pentru faptul că fusese obligat, sub amenințarea pistolului, să aterizeze în incinta închisorii statului New Mexico, de unde ajutase trei deținuți să evadeze. Abia trecuse de ora 10 dimineața. Soarele epuizase ultimele urme de răcoare ale dimineții și canicula începea să se facă simțită. Briza se întețise și elicopterul, încărcat la limită cu cei patru pasageri, se lupta să se ridice deasupra unui canion, în apropiere de Cathedral Mountain, în aerul cald, rarefiat, de mare altitudine, din vestul Texasului.

În loc să se înalțe, elicopterul începu să zboare aproape de sol, prinzând viteză. Nu reuși să se ridice deasupra copacilor.

 – La naiba, exclamă Cheater.

Pe bancheta din spate, Ty Holland, cowboy-ul care servea drept ghid pentru Bezos în mijlocul necunoscutului, își ridică privirea de pe harta topografică pe care o studia. Bezos era așezat pe scaunul din fața lui, ținându-se bine; avocata lui, Elizabeth Korrell, stătea lângă Holland, în spatele pilotului. Cheater manevra crispat comenzile, „făcând ocoluri și eschive printre copaci”, după cum avea să-și amintească Bezos.

Holland se temuse de un final trist. În anotimpul acela, vântul se stârnea des, învolburându-se de-a lungul ținutului sterp și secetos, purtând de-a valma scaieții și ridicând nori de praf. Ajungea să fie foarte deranjant acolo, la aproape o mie cinci sute de metri înălțime față de nivelul deșertului, în apropierea Munților Stâncoși, de-a lungul unei pante aride ce se înclina progresiv până ajungea un pisc impozant, care de departe părea un elefant. Cu toate acestea, nu vântul le dădea cele mai mari probleme. Greutatea, altitudinea și aerul cald, rarefiat erau cele care conspirau împotriva lor. Cu doar câteva minute mai devreme, Holland îi rugase să se grăbească spre următorul obiectiv, dar Bezos voise să mai survoleze, să admire ținutul, peisajul care se întindea pe aproape o sută treizeci de kilometri, către granița cu Mexicul. Priveliștea – kilometri întregi de pustiu texan – trebuie să fi fost odihnitoare, mai ales pentru cineva cu o viață atât de agitată ca a lui Bezos. Pe cât era de dezolantă și de pământie imaginea peretelui muntos ce pătrundea adânc în câmpia deșertică, pe atât de vibrant și de verde era cea a orașului său natal, Seattle. Și apoi, era tăcerea întinderii nesfârșite. Bezos povestise ceva, în acea dimineață, despre vacanțele din timpul copilăriei pe care le petrecuse la ferma bunicului său, în sudul Texasului.  În mod clar, avea o afinitate pentru aceste ținuturi aspre și pustii.

Holland nu știa prea bine cu ce se ocupa Bezos, dar aflase că era un miliardar care făcuse avere din vânzarea cărților și altor articole pe internet, prin intermediul unui site numit Amazon.com. Știa că momentul de contemplație al lui Bezos, de la poalele Munților Stâncoși, putea fi tulburat de vântul care se întețea printre cedri cu un șuier sinistru. acest aspect îl neliniștea pe Holland.

 – Din cauza vântului, trebuie să plecam de aici, spuse el. Elicopterele nu mai pot zbura în această zonă când bate un astfel de vânt.

Elicopterul se afla clar în dificultate, iar Cheater, pilotul, se străduia din răsputeri să îl controleze, folosind comenzile de parcă încerca să strunească un armăsar neîmblânzit la rodeo. Însă nu putea face prea multe. „Cel mai bun lucru este să țină frâiele și să se pregătească pentru impact”, gândi Holland. Elicopterul se izbi cu putere de pământ, iar o patină se agăță de un morman de pământ. Aparatul de zbor se răsturnă. Elicele se rupseră la impact și exista riscul ca așchii ascuțite din acestea să fie proiectate în cabină în orice moment.

În timp ce elicopterul se prăvălea în albia unui râu care, din întâmplare purta numele de Calamity, lumea de afară părea că se răsturna cu fundul în sus. În cabină, pasagerii erau aruncați în toate colțurile precum popicele, ricoșând în urma impactului, pentru ca apoi să fie fixați într-o parte, odată cu răsturnarea elicopterului.

Cabina era parțial scufundată în apa scăzută a râului care își făcea loc și în interior. Holland se pomeni înghițind o gură. Nu voia să supraviețuiască unei prăbușiri groaznice pentru ca apoi să sfârșească înecat într-un râu. Trase cu disperare de centura de siguranță, dar haosul prăbușirii combinat cu panica alimentată de adrenalină făcuse să-i fie imposibil s-o decupleze. Centura care-i salvase viața cu câteva momente mai înainte ajunsese să-l sugrume, strângându-i din ce în ce mai tare pieptul și coapsele.

Bezos privi în spate ca să se asigure că Elizabeth era în regulă, însă ea dispăruse.

 – Unde e Elizabeth? întrebă el disperat.

Nu se auzi niciun răspuns. Apoi văzură o mână ieșind din apă, de sub Holland. După prăbușire, acesta o țintuise sub apă, fără să își dea seama că era deasupra ei. Se grăbiră cu toții să o elibereze din centura de siguranță și să o aducă deasupra apei. Ea trase adânc aer în piept. Avea o durere intensă în regiunea lombară, dar supraviețuise. În mod miraculos, cu toții supraviețuiseră.

 

Baronii Spatiului

 


Cartea Baronii spațiului poate fi cumpărată de la:

Ai citit această carte? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de la finalul acestui fragment.


Average Rating:

4,1 rating based on 3.961 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13: 9786060063988
Goodreads: 55361226

Author(s):Publisher: Rao Books
Published: //2020

Jeff Bezos și Elon Musk sunt două persoane care nu mai au
nevoie de prezentări. Au dovedit că sunt două genii în domeniile
în care activează. Două persoane care și-au învins concurența
în afacerile pe care le derulează. Există însă un domeniu în care
se intersectează: cucerirea spațiului. Elon Musk a reușit în aceste
săptămâni să trimită cosmonauți pe Stația Spațială Internațională.
Pentru prima oară, o firmă privată reușește acest lucru. Însă Jeff
Bezos pregătește și el o mutare…
Baronii spațiului este o cronică fascinantă despre cucerirea
iminentă a spațiului. La jumătate de secol după ce Neil Armstrong
a pășit pe lună, mai mulți antreprenori miliardari, finanțați de averea
lor imensă, vor să reînvie programul spațial. Oameni precum
Jeff Bezos (fondatorul Amazon), Elon Musk (fondatorul PayPal
și Tesla), Richard Branson (creatorul Virgin) și Paul Allen (care,
împreună cu Bill Gates, a conceput Microsoft) tind să reducă
considerabil
costurile de călătorie în spațiu și intenționează să meargă
mai departe decât NASA pentru a domina spațiul. Bazându-se pe
ani de cercetare și interviuri exclusive cu cei patru miliardari, cartea
este o prezentare extraordinară a riscului, aventurii și nașterii
unei noi epoci spațiale conduse de unii dintre cei mai bogați bărbați
din lume. Dar este, de asemenea, o poveste a rivalității, confruntări
personale și război între start-up-uri, care au un obiectiv
extrem: colonizarea Lunii, a lui Marte și a altor planete.
 


Fragmentul zilei – 27 august 2020: Baronii spațiului – Christian Davenport

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.